Kaffefilteret blev opfundet i starten af 1900-tallet af en kvinde ved navn Melitta Bentz i Tyskland. Hun havde et stort ønske om at brygge kaffe, der ikke smagte bittert. Hun havde hidtil brugt et stykke almindeligt stof, men fik en dag ideen til at hælde kogende vand ned gennem et foldet, rundt stykke papir, som skulle opsamle kaffegrums, inden det løb ned i kaffekanden. Hun patenterede derefter sin opfindelse og dannede firmaet Melitta, der solgte kaffefiltrene. Firmaet ejes i dag af Melitta Bentz’ børnebørn og har over 3.000 ansatte med afdelinger i hele verden.
Skandinavien er det sted i verden, der drikker mest kaffe. Finland ligger på en suveræn førsteplads. Derfor ønsker vi alle naturligvis, at kaffen skal smage så godt som overhoved muligt. Dette er uanset om vi bare selv skal hælde den ene kop ned efter den anden, eller om vi venter gæster. Der findes utallige måder at brygge god kaffe på. Alt fra en almindelig kaffemaskine, til pour over, Siphon, espressomaskine osv. Fælles for de fleste brygmetoder er, at de skal bruge et filter. Og her er det vigtigt at du vælger det rigtige filter, og ikke bare går med det første og bedste. Den måde du kværner kaffebønnerne på er uhyr vigtig, men lige efter kommer filteret. Alt kaffe og vand er i kontakt med filteret, så du skal vælge det rigtige for at få den optimale smag.
Kaffefiltre er ikke bare kaffefiltre
Et kaffefilter er ikke bare et kaffefilter
Brunt, hvidt eller metal?
Der findes som udgangspunkt 4 slags filtre. Et hvidt papirsfilter, et brunt papirsfilter, filtre lavet af metal og filtre lavet af stof. Sidstnævnte kommer vi ikke ind på i dette blogpost.
Brunt filter - er som regel lavet af genbrugspapir
Hvidt filter - er typisk iltbleget hvide og miljøvenlige
Metalfilter - er lavet af metal, og kommer i flere forskellige hulstørrelser
Mange tænker fejlagtigt at genbrugspapir, altså de brune filtre, må være de bedste fordi de ikke er bleget. Dette er dog, set fra et kaffemæssigt perspektiv, ikke korrekt, fordi der er meget bismag i de brune filtre.
Prisen på et kaffefilter er ikke altid er en garanti for kvalitet. Det tilrådes dog ikke at vælge billige filtre, da de ofte er produceret af forskellige stoffer, der kan tilføre en uønsket smag til kaffen. Det kan desuden klart anbefales at se efter FSC-mærket, som er en uafhængig, non-profit, ikke-statslig organisation, der har til formål at holde øje med, at skovenes materialer anvendes i overensstemmelse med sociale, økonomiske og økologiske behov.
Hvilket filter skal man vælge?
Det absolut vigtigste er, at filteret er smagsneutralt og derved ikke påvirker smagen af kaffe. Og her kommer det hvide afblegede filter ind på førstepladsen. Grunden til det er at det hvide afblegede filter ikke afgiver smag til kaffen. Desuden er det en klar fordel at væde sit filter først, inden man starter selve bryggeprocessen. Det er naturlig kendt ved fx pour over, at man lige væder filteret, både for at fjerne evt. smagsstoffer, og dernæst for at opvarme den kande som man typisk brygger kaffen ned i. Et metalfilter som bla. findes til Kalita og Aeropress er også et rigtig godt valg, dog kan der fra tid til anden forekomme en lille smule metalsmag i kaffen, men det er nok de færreste der vil kunne smage det.
Du finder alle vores forskellige filtre her