Gå til alt kaffe
    Helbønner
    Mikroristet
    Instant
    Formalet
    Kaffekapsler
    Kolde drikke
    Tilbehør og udstyr

Kaffebønner

Filtrer

Fra
kr.
Til
kr.

Filtrer

Pris
Fra
kr.
Til
kr.
Produkttype
Kaffetype
Mængde
Ristningsgrad
25 produkter

Nyd den friske smag af hele kaffebønner

For de fleste er der intet bedre end den første kop friskbrygget kaffe om morgenen, og den bedste kvalitet opnås ved at bruge hele kaffebønner. Derfor vælger mange at købe hele kaffebønner til deres kaffe.

Fordelen ved hele kaffebønner er, at der er mange muligheder til, hvordan du kan bruge dem, når du har kværnet dem. Du kan bruge dem i en stempelkande eller en helt almindelig kaffemaskine. Du kan også vælge at bruge en kaffemaskine med kværn, så du slipper for selv at kværne dem. Efter du har malet dine kaffebønner, kan du bruge dem i en espressomaskine, til stempelkaffe eller i en helt anden variant, som er din favorit.

Alle vores kaffeblandinger består af 100% Arabica kaffebønner. Kaffebønnerne er fyldige i smagen og er kendetegnet ved at være meget aromatiske og milde i deres smag.


Arabica kaffe

Kaffe er meget mere end bare en drik. Det fantastiske ved kaffe er, at man har mulighed for at udforske de forskellige smage, der findes. Smagen er meget afhængig af, hvor kaffebønnerne er dyrket, hvordan de er forarbejdet, ristet og tilberedt.

Den mest populære kaffebønne, som de fleste kender, er Arabica kaffebønnen. Kaffebønnen giver en god og fyldig kop kaffe med en afbalanceret og rund smag.

Men hvad er det, der gør Arabica kaffebønnen så særlig, og hvorfor er "100% Arabica et kvalitetsprædikat?

Oprindeligt kommer Arabica kaffe fra Etiopien, men dyrkes i dag primært i Syd- og Mellemamerika. Træet, som bønnerne kommer fra, går under det botaniske navn "ægte kaffe", hvilket også afspejler sortens kendetegn for at være den mest velsmagende og afbalancerede kaffe.

Arabica kaffe består af et væld af interessante smagsnuancer, som er med til at gøre den let at drikke, og så varierer smagen alt afhængigt af, hvor den kommer fra. Der findes et stort udvalg af forskellige lækre lokale variationer af Arabica bønnen, som hver især består af deres helt egne spændende og unikke noter. Det, der karakteriserer Arabica bønnen, er dens søde og afrundede smag, samt dens frugtige duft, behagelige sødme og præcise syrlighed – som især adskiller sig fra Robusta bønnen, der er den anden primære bønne, som er mere bitter.


Hvor kommer kaffebønner fra?

Hele kaffebønner kommer fra kaffeplanter, der vokser som høje træer eller buske. Disse kaffeplanter vokser i en lang række lande omkring ækvator som har det tilfælles, at de har det mest ideelle klima som giver de bedste vækstbetingelser for kaffeplanterne. Arabica sorten gror bedst i 1-2 kilometers højde over havoverfladen i et varmt og fugtigt klima. Jord, højde og klima har derfor meget at sige i kaffebønnernes vækst.


Hvilken ristning skal jeg vælge?

Når man taler om kaffe, findes der mange forskellige ristningsgrader. Det man typisk skelner imellem er lys-, mellem- og mørkristede bønner. Det er helt individuelt, hvilken ristningsform man foretrækker.

Mørkristede kaffebønner var engang det eneste rigtige valg, men i dag er det anderledes. Eftersom kaffebønnerne er steget i kvalitet, er de lys- og mellemristede kaffebønner også blevet bedre. I dag er de lysere ristninger de bedste til at fremhæve nogle af de mere unikke og fremtrædende smagsnoter, som findes i højkvalitetsbønner.

Du kan kende lysristede kaffebønner på deres lysebrune farve på overfladen uden olie. Lysristede kaffebønner er typisk mere syrlige i smagen og har en blød fyldighed og lette smagsnoter. Højkvalitetsbønner, som er blevet lysristede, er den ristning, som er bedst til at frembringe flest af de delikate og særlige smagsnoter. Lysristning foregår ved en temperatur mellem 180-200 grader.

Du kan kende mellemristede kaffebønner på deres brune overflade, som i sjældne tilfælde er olieret. Mellemristede kaffebønner har en medium syrlighed og en afrundet smagsprofil. Smagsmæssigt ligger mellemristede kaffebønner lige imellem lys- og mørkristede kaffebønner. Hver bønneregions særlige smag kommer frem i de mellemristede kaffebønner, ligesom de også gør i de lysristede. Der er dog også mange smage, der minder mere om de mørkristede, med en dyb og sødlig karamelsmag.

Mellemristede bønner laver en balanceret, afrundet, mørk og sød kaffe. Mellemristning foregår ved en temperatur mellem 210-220 grader.

Du kan kende mørkristede kaffebønner på deres mørkebrune og ofte olierede overflade. Smagsmæssigt er de dybere og mørkere og har en svag syrlighed og tung fyldighed. Mange af de originale smagsegenskaber går tabt, når man mørkriste kaffebønner, i kontrast til de lys- og mellemristede kaffebønner. På den anden side får du ofte nogle lækre, fyldige nødde-, chokolade- og karamelnoter. Temperaturen er noget højere ved mørkristede kaffebønner, som foregår mellem 225-240 grader.


Hvordan opbevarer man hele kaffebønner?

Kaffebønner bliver som regel ikke dårlige, men efter åbning forsvinder noget af smagen så kaffen ikke smager lige så frisk mere. Der er dog flere faktorer der spiller en rolle i kaffebønnernes holdbarhed, herunder ristningen, pakningen og opbevaringen. Dine kaffebønner mister ikke noget af deres aroma, hvis de er blevet pakket ordentligt igen. For at sikre at dine kaffebønner bevarer deres gode smag efter åbning, så skal du opbevare dem et mørkt og køligt sted. Du forlænger derved også holdbarheden, så selvom dine kaffebønner har overskredet datoen, så smag på dem inden du kasserer dem. Ofte er bønnerne stadig gode og kan bruges endnu.


Hvor mange kaffebønner skal man bruge pr. kop?

Der findes mere end en måde at brygge kaffe på, når du bruger hele kaffebønner. En god huskeregel er at bruge cirka 7 gram til en kop kaffe. Du kan huske det ved at 7 gram cirka svarer til en spiseske, men husk at vægten af kaffebønner kan variere. Derudover skal du også huske på, at kaffen fylder lidt mindre efter bønnerne er blevet kværnet.